Пропускане към основното съдържание

Мики Маус стана на 91 години


Любимата на много поколения мишка днес навърши 91 години. Анимационният герой на "Дисни" се появява на екрана през далечната 1928 г., а наскоро получи и своята звезда на Алеята на славата в Лос Анжелис.  За близо един век легендарният Мики Маус успява да се превърне от обикновен любимец на децата в бранд за милиони, познат в цял свят.
Ето и няколко интересни факта за Мики Маус:

1. Това, което изстрелва Мики на върха на славата, е озвучената анимация "Параходът Уили", чиято премиера е на 18 ноември 1928 година. Поради този факт рожден ден на Мики и Мини Маус празнуваме на тази дата.
2. Ушите на Мики Маус винаги са перфектни кръгове.
3. Първоначално Уолт Дисни го кръщава Мортимър Маус. Според жена му обаче това име е прекалено претенциозно и го сменят на Мики.
4. Първите думи на Мики Маус са  "hot dogs"  в анимацията от 1929 година “Хлапето от карнавала”.
5. Мики Маус е първият анимационен герой със звезда на Алеята на славата в Холивуд.
6. През 1991 година жената, озвучаваща Мини Маус -  Russi Taylor, се омъжва за  Wayne Allwine, който пък е гласът на Мики Маус.
7. Във Франция Мики е Michel Souris, в Италия - Topolino, Mikki Mausu в Япония, а Mikki Hirri във Финландия.
8. През 1998 година Мики Маус стачкува в Дисниленд - Париж, заради спорове за заплащането.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Георги Белов: Чрез "Синя Коледа" искам да дам пример на младото поколение

Георги Белов е бивш ученик на СУ "Христо Ясенов" и активен гражданин на Община Етрополе. В града ни е познат като голям фен на ПФК "Левски" и инициатор на редица благотворителни кампании. През 2019 г. той беше номиниран и за "Етрополец на годината". С Георги Белов разговаря Неда Трaнчева от 9.б клас - Здравей, Георги. В нашия град си популярен като организатор на една много благородна инициатива. Разкажи ни повече за "Синя Коледа"? - "Синя Коледа" е благотворителна инициатива, която се организира всяка Коледа в различни градове на България.Самата идея на кампанията е да се съберат финансови средства, чрез които да се закупят хранителни продукти от първа необходимост за нуждаещи се хора. Продукти като брашно, захар, олио и месо. Количеството се определя в зависимост от събраните финансови средства.

СУ "Христо Ясенов" участва в обмяна на иновативни практики

От 13 до 15 ноември в продължение на три учебни дни в Средно училище "Христо Ясенов" се проведе среща за обмяна на иновативни практики с гости от Средно училище "Летец Христо Топракчиев" – град Божурище. На официалното откриване присъстваха учители и ученици от двете училища, както и представители на местните медии. Мобилността се реализира по Национална програма "Иновации в действие".

Изабел Овчарова: Книгата ми "Щастливей" вдъхновява младите

Изабел Овчарова е момиче, което обича да твори, да вдъхновява хората и да ги прави щастливи. Видеата й в "Ютуб" се радват на повече от 200 хиляди последователи, а дебютната й книга "Щастливей" оглавява редица класации за тийн литература. През 2018 г. Изабел поставя началото на благотворителната инициатива #Izi2Give, чиято основна цел е да предаде посланието, че всеки трябва преди всичко да бъде добър. С Изабел Овчарова разговаряха Виктория Ценова и Севдалина Стоянова от 7.а клас - Видеата ти в "Ютуб" се радват на голям успех. Трудно ли ти е да успяваш да ги правиш толкова разнообразни? - Лесно измислям идеите за видеата си, но често се случва трудно да ги осъществявам. Невинаги се получава това, което съм си намислила.