Пропускане към основното съдържание

25 ноември - Международен ден срещу насилието над жени

Жените по света все по често стават обект на насилие, а размерът и истинският характер на този проблем често остава скрит. Неотдавна американски учени установиха, че жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, все по-често страдат от здравословни проблеми.
Активистки от различни световни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието над жените.
Датата е определена още през 1981 г. Тя води началото си от жестокото убийство от 1961 г. на трите сестри Мирабал - политически активистки в Доминиканската република, убити по заповед на диктатора Рафаел Трухильо.
От 1999 г. ООН също започва да се бори за елиминиране на насилието над жените. ООН приканва правителствата, международните организации и неправителствените организации на 25 ноември да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите, свързани с насилието, упражнявано над нежния пол.

Автор: Вероника Вълковска

Коментари

Популярни публикации от този блог

Георги Белов: Чрез "Синя Коледа" искам да дам пример на младото поколение

Георги Белов е бивш ученик на СУ "Христо Ясенов" и активен гражданин на Община Етрополе. В града ни е познат като голям фен на ПФК "Левски" и инициатор на редица благотворителни кампании. През 2019 г. той беше номиниран и за "Етрополец на годината". С Георги Белов разговаря Неда Трaнчева от 9.б клас - Здравей, Георги. В нашия град си популярен като организатор на една много благородна инициатива. Разкажи ни повече за "Синя Коледа"? - "Синя Коледа" е благотворителна инициатива, която се организира всяка Коледа в различни градове на България.Самата идея на кампанията е да се съберат финансови средства, чрез които да се закупят хранителни продукти от първа необходимост за нуждаещи се хора. Продукти като брашно, захар, олио и месо. Количеството се определя в зависимост от събраните финансови средства.

СУ "Христо Ясенов" участва в обмяна на иновативни практики

От 13 до 15 ноември в продължение на три учебни дни в Средно училище "Христо Ясенов" се проведе среща за обмяна на иновативни практики с гости от Средно училище "Летец Христо Топракчиев" – град Божурище. На официалното откриване присъстваха учители и ученици от двете училища, както и представители на местните медии. Мобилността се реализира по Национална програма "Иновации в действие".

Изабел Овчарова: Книгата ми "Щастливей" вдъхновява младите

Изабел Овчарова е момиче, което обича да твори, да вдъхновява хората и да ги прави щастливи. Видеата й в "Ютуб" се радват на повече от 200 хиляди последователи, а дебютната й книга "Щастливей" оглавява редица класации за тийн литература. През 2018 г. Изабел поставя началото на благотворителната инициатива #Izi2Give, чиято основна цел е да предаде посланието, че всеки трябва преди всичко да бъде добър. С Изабел Овчарова разговаряха Виктория Ценова и Севдалина Стоянова от 7.а клас - Видеата ти в "Ютуб" се радват на голям успех. Трудно ли ти е да успяваш да ги правиш толкова разнообразни? - Лесно измислям идеите за видеата си, но често се случва трудно да ги осъществявам. Невинаги се получава това, което съм си намислила.