Пропускане към основното съдържание

15 интересни факта за Италия



Мислите си, че сте добри по география и знаете много за страните и света? 
Нека проверим знанията ви с няколко интересни факта за Италия.
Знаете ли, че:
1. Когато през 1986 г. McDonald's отваря врати в Рим, местните ресторантьори започват да предлагат безплатни спагети, за да не забравят италианците уникалното си кулинарно наследство.

2. Не само пицата, а и пастата е световно известно италианско ястие. В Италия съществуват около 140 вида паста.

3. Действието в "Ромео и Жулиета" на Шекспир се развива във Верона, Италия.

4. В страната има повече хотелски стаи, отколкото в която и да е друга страна по света.

5. Изобретател на ядрения реактор е италианецът Енрико Ферми.

6. Името на Италия означава "земя на телета".

7. Италия е притежател и на още един любопитен рекорд – тя е държавата с най-голям брой асансьори.

8. В Италия, и по-точно в Тоскана, е открит най-скъпият трюфел в света. Той тежи около килограм и половина и е продаден на търг за 333 000 долара.

9. Точно десет часа е отнело на над 80 готвачи да опекат най-дългата пица в света. Тя е дълга километър и половина.

10. При разкопки в Италия са открили неандерталец на повече от 200 000 години. За сравнение съвременните хора са пристигнали по тези земи преди около 40 000 години.

11. 51 процента от италианците не могат да си позволят почивка.

12. Средният пръст на Галилео Галилей е изложен в музея във Флоренция.

13. В Милано има общинска препоръка да се усмихваш през повечето време, освен в болници и на погребения.

14. Италианският премиер Бенито Мусолини измъчвал враговете си, като ги принуждавал да поглъщат огромни количества рициново масло.

15. На дъното на езеро Решензее в Италия има цяло село. Единствената постройка, която стърчи над водата, е средновековна кула, построена през 14 век.

Автор: Ивана Йотова

Коментари

Популярни публикации от този блог

Георги Белов: Чрез "Синя Коледа" искам да дам пример на младото поколение

Георги Белов е бивш ученик на СУ "Христо Ясенов" и активен гражданин на Община Етрополе. В града ни е познат като голям фен на ПФК "Левски" и инициатор на редица благотворителни кампании. През 2019 г. той беше номиниран и за "Етрополец на годината". С Георги Белов разговаря Неда Трaнчева от 9.б клас - Здравей, Георги. В нашия град си популярен като организатор на една много благородна инициатива. Разкажи ни повече за "Синя Коледа"? - "Синя Коледа" е благотворителна инициатива, която се организира всяка Коледа в различни градове на България.Самата идея на кампанията е да се съберат финансови средства, чрез които да се закупят хранителни продукти от първа необходимост за нуждаещи се хора. Продукти като брашно, захар, олио и месо. Количеството се определя в зависимост от събраните финансови средства.

СУ "Христо Ясенов" участва в обмяна на иновативни практики

От 13 до 15 ноември в продължение на три учебни дни в Средно училище "Христо Ясенов" се проведе среща за обмяна на иновативни практики с гости от Средно училище "Летец Христо Топракчиев" – град Божурище. На официалното откриване присъстваха учители и ученици от двете училища, както и представители на местните медии. Мобилността се реализира по Национална програма "Иновации в действие".

Изабел Овчарова: Книгата ми "Щастливей" вдъхновява младите

Изабел Овчарова е момиче, което обича да твори, да вдъхновява хората и да ги прави щастливи. Видеата й в "Ютуб" се радват на повече от 200 хиляди последователи, а дебютната й книга "Щастливей" оглавява редица класации за тийн литература. През 2018 г. Изабел поставя началото на благотворителната инициатива #Izi2Give, чиято основна цел е да предаде посланието, че всеки трябва преди всичко да бъде добър. С Изабел Овчарова разговаряха Виктория Ценова и Севдалина Стоянова от 7.а клас - Видеата ти в "Ютуб" се радват на голям успех. Трудно ли ти е да успяваш да ги правиш толкова разнообразни? - Лесно измислям идеите за видеата си, но често се случва трудно да ги осъществявам. Невинаги се получава това, което съм си намислила.